Som mor til to fantastiske små børn, med en smule erfaring i pædagog verdenen og pasning af en masse skønne børn, er jeg med tiden faldet over et par “voksen” udtryk. Du ved, de udtryk, vi ikke tænker over mere. De udtryk der flyver ud, fordi vi bare er mennesker og fordi vi ikke skal gå rundt og tænke over hver en sætning vi siger. For dét, tror jeg ikke på, er sundt for nogen.

Alligevel får jeg lyst til, at italesætte noget, jeg synes er pokkers vigtigt – som måske kan inspirere, eller det er måske for meget sagt, lad os sige, overvejes af andre skønne forældre/forbilleder/pædagoger/lærer/alle der er tæt med et barn – Lad børnene græde.

Ofte har vi travlt med at passe på, pakke ind eller beskytte, det er vores natur, vores instinkt, men faktisk burde vi give mere slip og lade barnet første, naturlige reaktion, agere. Så når de små poder falder, slår sig, føler sig uretfærdig behandlet eller andet der kan fremme tårerne i deres øjne, så skal vi sige;

“det er OKAY, du må gerne græde”. “Græd du bare, jeg er lige her”. “Er du færdig med at græde, eller skal du lige græde lidt mere ud, her hos mig”? 

At græde er en naturlig handling af kroppen. En handling der udskiller endorfiner og kan virke beroligende og afhjælpe kroppens pludselige ‘stress følelse’. Forstå mig ret, nogle gange græder man, fordi noget i hjertet gør ondt og andre gange græder man, fordi man slog sin tå på stolen. Der er forskel og vi som ‘den voksne’ skal selvfølgelig lære barnet, at der er forskellige reaktioner, på forskellig slags smerte. Men først og fremmest skal vi lære vores børn, at græde er en god ting – en tydelig ting, en kommunikation de fleste kan forstå, en måde at lindre noget der gør ondt på, en sund reaktion.

 

Så næste gang du får lyst til at sige; “stop skat, du skal da ikke græde over det” (også selvom det, selvsagt, er i den bedste hensigt) Så sig i stedet, “kom her skat, græd det ud, jeg er lige her sammen med dig”. På den måde viser du at det er okay at græde, at barnet kan gøre det trygt og at det hjælper at græde. Og hvis barnet græder, fordi koppen var gul og ikke blå, så husk at det er fordi, de endnu ikke har lært, hvordan de skal kommunikere frustrationen endnu. Det kommer i takt med, at de bliver ældre og fordi vi understøtter dem, i deres naturlige læren på livet, på mennesker og på denne skønne kommunikative verden de/vi lever i – lad dem bare bruge lidt tårer på det og sig; “Du må gerne græde over det skat, men det behøver du altså ikke”

Her er en fin kilde, hvis man vil vide mere om gråden:

https://netdoktor.dk/sygdomme/ojne/det-skal-du-vide-om-dine-taarer.htm

 

/Sille, mor & ejer af Sårn’CA